Gratis advies over verstandig en veilig investeren in cryptocurrencies als: Bitcoin, Ethereum, WAVES, Litecoin, Aragon, TenX, ICONOMI en meer.

Reactie op: Tulpenmanie wordt bitcoinmanie​​ op IEX Profs

Een tenenkrommend slecht stuk: Tulpenmanie wordt bitcoinmanie van Marcel Tak, dé special product-specialist van IEX en IEXProfs.
@marceltak op Twitter.

Hieronder zal ik op quotes uit het artikel reageren en hopelijk een tegengeluid geven.


Ik ben ervan overtuigd dat bitcoinbezitters geen enkel idee hebben waarom hun munt de prijs heeft die het nu noteert.

Hebben traditionele beleggers dit wel?

Bovendien denk ik dat een heel groot deel van de crypto investeerders juist heel goed weten waarin zij investeren: een revolutionaire technologie die een belangrijke hedge zal worden tegen de gevestigde orde, het monetaire systeem en de corrupte banken.

Bitcoin en andere crypto zijn nu een zeer goede optie voor mensen die een crisis of recessie verwachten, tot nu was vooral Goud of Zilver de keuze hiervoor. Ook is het, zoals de ABN Amro terecht stelt een mooie, risicovolle toevoeging op een beleggingsportefeuille.

Mij werd verweten dat ik de techniek achter de cryptocurrencies niet begreep. Nu geef ik toe dat ik geen techneut ben. Ik wil zeker geloven dat de achterliggende techniek knap en ingenieus is, en op zichzelf waarde heeft (de techniek, dus niet de munt). Zelfs als de techniek nooit te kraken is, en daar is geen garantie voor, zijn er tal van bedreigingen van de zogenaamde munt.

Dat u de technologie niet begrijpt is inderdaad zeer duidelijk!

Puur het gebruik van de tem ‘munt’ geeft dit aan. Waarom denk u dat u een goede analyse kunt maken over een technologie die u niet begrijpt?

De waarde van Bitcoin bestaat uit meerdere delen

 1. Schaarste
  Er zullen nooit meer dan 21 miljoen BTC zijn en een heel groot deel is simpelweg verloren gegaan of zal nooit verhandeld worden:
  https://blockchain.info/charts/total-bitcoins?timespan=all
 2. Adoptie
  Deze is extreem hoog, Bitcoin groeit in populatiteit zowel als investering als in gebruik als betaalmiddel:
  https://blockchain.info/nl/charts/n-transactions-total?timespan=all
 3. Technologie
  Simpelweg revolutionair, de onderliggende Blockchain technologie zal zeer veel marken gaan veranderen en die groei kansen hier zijn heel groot:
  https://www.youtube.com/watch?v=k53LUZxUF50
 4. Speculatie
  Hierin zit uiteraard de ‘bubbel factor’ en deze is zeker niet gering, correcties van 20-40% zullen er zijn maar zogenaamde experts als u roepen als sinds Bitcoin is gestart op 31 October 2008 dat het zal falen, het is alleen maar groter en sterker geworden:
  https://99bitcoins.com/bitcoinobituaries/
  Daarnaast is Bitcoin (zoals ook bevestigd door de ABN Amro in het artikel waar op leuke wijze aan refereert, erg mooi trouwens) en vele andere banken, een legitieme belegging of hedge aan het worden tegen het monetaire systeem.
  Bitcoin is het digitale goud van de toekomst.

Wat bijvoorbeeld als de centrale banken een nieuwe cryptomunt zou faciliteren, met (deels) garanties en regels zoals voor het huidige monetaire stelsel gelden? In één klap zouden de virtuele munten hun schaarste en veronderstelde aantrekkelijkheid verliezen.

Onzin, de waarde van Bitcoin en vele andere crypto is JUIST dat deze decentraal is! Dit betekend dat er geen centrale bank of bedrijf kan bepalen wat het beleid is...
Een crypto uitgegeven door een centrale bank is niets anders dan de Euro of Dollar nu: een valuta dat zonder grenzen bijgedrukt kan worden, een machtsmiddel in de handen van een machtige centrale partij.

Deze uitspraak geeft pijnlijk weer dat u werkelijk NIETS begrijpt van waar Bitcoin, crypto en blockchain over gaan: vrijheid van centrale macht en instanties.

Al mijn kritische kanttekeningen ten aanzien van de bitcoin ten spijt, heeft de koers een enorme stijging laten zien.

Hoe hoog moet Bitcoin gaan voor u gaat toegeven dat u het simpelweg fout heeft? 5.000 USD USD? 10.000 USD? 100.000 USD?
Al deze prijzen gaan wij zien binnen 5-10 jaar, simpelweg door schaarste een de groei van vraag naar BTC.
https://www.youtube.com/watch?v=XbZ8zDpX2Mg

Dat zou er op kunnen wijzen dat mijn ongeloof in de cryptomunt op onjuiste feiten en aannames is gebaseerd.

Lees ik een begin van onzekerheid? Erg vreemd om dit in uw artikel te lezen.

Misschien moet de bank zich inhouden en kan het niet uitspreken wat het werkelijk van bitcoin vindt. Dan doe ik het maar. De bitcoin is de tulpenbol van de moderne tijd.

Potentiële beleggers kunnen niet genoeg gewaarschuwd worden dat ze een technisch virtueel hoogstandje met waarde nihil tegen een hoge prijs aankopen. Die waarschuwing had ABN Amro eigenlijk ook wel kunnen geven.

U bedoelt hier:

Ik zit er als zogenaamde ‘expert’ al jaren naast m.b.t. Bitcoin en kan het werkelijk niet uitstaan dat serieuze instanties als de ABN Amro het niet met mij eens zijn.

Dankzij uw advies m.b.t. Bitcoin hebben mensen de beste investering van de afgelopen jaren gemist. Ik hoop van harte dat investeerders minder gaan luisteren naar ‘experts’ die zonder enige kennis van Bitcoin of crypto doen alsof zij weten wat er gaat gebeuren met een revolutionaire technologie.


EDIT: Erg sympathiek van @marceltak dat hij een kritisch artikel retweet!


Dit artikel is geschreven door: Menno Pietersen
Responsive web design specialist, Bitcoin en Crypto investeerder, MODX Professional, spreker, ex-flair-bartender en voormalig bouwkundige.

Full Service Web Bureau: Any Screen Size
Volg Menno op Twitter: @MennoPP


Terug naar overzicht