Gratis advies over verstandig en veilig investeren in cryptocurrencies als: Bitcoin, Ethereum, WAVES, Litecoin, Aragon, TenX, ICONOMI en meer.

Investeren in cryptocurrencies

Cryptocurrencies & Blockchain zijn booming en de markt groeit ontzettend hard. Dit biedt kansen maar ook risico's.

Hieronder wil ik in enkele stappen mensen helpen om op een verstandige en veilige manier te beginnen met investeren in Bitcoin, Ethereum en cryptocurrencies.

Stap #1
Begrijp de risico's

Volatiel
Cryptocurrencies & Blockchain zijn erg nieuw en een investering met grote risico's, de markt is heel erg volatiel en schommelingen van 20-50% zijn geen uitzondering. Hier moet je tegen kunnen, als je besluit te investeren besef dan dat er momenten kunnen zijn van zeer grote schommelingen.

Ongereguleerd
Crypto is nog ongereguleerd, het is dus niet illegaal maar ook niet beschermd. Als er iets mis gaat kun je geen helpdesk of hoofdkantoor bellen voor hulp (afgezien van helpdesks van crypto exchanges), dit is er simpelweg niet! Blockchain is een technologie, een decentraal netwerk, er zit geen bedrijf achter.

Stap #2
Wees verstandig

Laat nooit crypto op exchanges
Wanneer je je BTC, ETH of andere crypto op een exchange laat staan loop je een groot risico! Een exchange is een zeer groot doelwit voor hackers en criminelen, neem dus geen risico en haal je crypto naar een eigen wallet als je niet aan het handelen bent.

Pas op voor oplichters
In deze opkomende en ongereguleerde markt van crypto zijn heel veel oplichters en scams gaande. Lets dus op op welke links je klikt, vertrouw niet zomaar iemand en investeer niet zomaar in een Initial Coin Offering (ICO) zonder goed onderzoek.

Niet handelen
Handelen (day trading) is erg leuk en spanned, zeker in crypto. De koersen gaan hard op en neer en het lijkt een goed idee om hoog te verkopen en laag terug te kopen. Dit is echter ontzettend moeilijk, risicovol en geeft veel stress. Veel verstandiger is investeren voor de langere termijn, dus BUY and HOLD (ook wel HODL genoemd in crypto).

Stap #3
Kies je wallet(s)

Crypto wallets
Elke crypto heeft een eigen wallet, maar er zijn ook verschillende wallets beschikbaar die meerder crypto coins ondersteunen:

Goede wallets voor de belangrijkste crypto's Bitcoin en Ethereum zijn:

Zie de pagina Veilig cryptocurrencies bewaren voor meer informatie over wallets.

Bewaar en beschem je keys
Wanneer je een Bitcoin, Ethereum of crypto wallet installeerd krijg je een private key of passphrase, met deze zin of code heb je toegang to je crypto.

  • Raak je de keys kwijt, dan ben je je crypto ook kwijt!
  • Steelt iemand de keys, dan ben je je crypto ook kwijt!
  • Bewaar je de keys alleen op je mobiel en gaat deze kapot of verlies je je mobiel, dan ben je je crypto ook kwijt!

Dus maak meerdere backups (zowel digitaal als op papier) en vertrouw NIEMAND met jou private keys.

Stap #4
Koop crypto

Vind je adres
Nu je een wallet heb en dus een eigen Bitcoin, Ethereum of ander crypto adres. Dit is een combinatie van cijfers en letter en vergelijkbaar met je bankrekening nummer. Naar dit nummer kun je je crypto sturen wanneer je deze gekocht heb op een exchange.

Kies je exchange of dienst
Er zij heel veel plaatsen waar Bitcoin, Ethereum en andere crypto wordt verkocht. Prijzen en service verschillen nogal en het is een persoonlijke afweging voor welke dienst of exchange je kiest.

Enkele diensten die wij aanraden:

  • Kraken
    Grote exchange uit San Francisco, America. Niet te duur en word gezien als erg veilig. Nadeel is dat de registratie nogal lang duurt en uitgebreid is.
  • Bitonic
    Bitcoins kopen via iDEAL via een bedrijf in Nederland, goede service en snel. Nadeel is dat je een prijs hoger dan de koers betaald.

Test met een kleiner bedrag
Doe een kleine eerste aankoop en verzending naar je eigen wallet om te testen, typ nooit je adres met de hand maar copy/paste altijd je crypto adres. Een typfout kan je heel veel geld kosten!

Gelukt? Wees geduldig en HODL

De markt groeit ontzettend hard, er is veel nieuws en er zijn constand nieuwe ontwikkelingen in crypto.

Laat dit je niet te veel te beinvloeden!

Onze mening is dat deze investeringen het beste zijn voor de lange termijn (jaren), verkoop niet wanneer je een dump of dip ziet in de koers, maak een plan voor jezelf hoelang je wilt vasthouden en bij welke prijzen je wat winst wilt pakken.

Een strategie die wij erg goed vinden wanneer er enige winst is, is elke maand een vast bedrag of % van je investering opnemen. Dit geeft enige structuur en houvast om op lange termijn te blijven investeren.